2008 var året da alle skulle ”blogge”. Begrepet har vært i bruk en stund, men fjoråret ble definitivt det store bloggåret. Jeg har venner som lagde blogg-lignende websider allerede i forrige århundre, men det var før fenomenet fikk et navn. Så var det noen som kom på følgende ide: Lir av deg noen meninger med mer eller mindre jevne mellomrom, legg til et kommentarfelt under teksten din, og vips! så har du en web-logg, altså en blogg.

Det finnes nå titusenvis av blogger, bare på norsk. Det sier meg to ting: Det har blitt mye lettere å nå ut med budskapet sitt, men samtidig har konkurransen om oppmerksomheten blitt mye større.

I jungelen av blogger om alt mulig mellom himmel og jord, er det likevel noen som blir lagt mer merke til enn andre. 2008 ble nemlig året da nettsamfunn og blogger ble tatt skikkelig på alvor også i de store mediene. Noe har skjedd når mannen bak den dustete Facebook-aksjonen for lavere bensinpriser blir en av hovedaktørene i en bensinprisdebatt i RedaksjonEN på NRK. Det kan også bety to ting: Enten oppfatter de store mediene nettaktørene som viktige, eller så er det et litt tafatt forsøk på å være moderne og å henge med i utviklingen. Kanskje en kombinasjon.

Ny teknologi fører til også endringer i språket, og det er en litt stilig del av utviklingen. ”Ping bloggen din på Twingly”, oppfordrer VG nett. En setning som hadde vært fullstendig uten mening kun for få år siden, på samme måte som ”Send ost til 2012” eller ”snakkes på Facebook”.

Det er trivelig å se at det er så mange skriveføre der ute, selv om en del av det som skrives er dårlig formulert oppgulp. Hvis du ikke har annet enn gørr å komme med, hjelper det ikke at du kamuflerer det som en ”blogg”. Vi snakkes på nettet.