De siste årene har så å si alle korrekturlesere fått fyken i norske medier. Her skal det spares penger, og hvem er vel lettere å sparke ut enn dem som gjør noe så lite viktig som å passe på språket vårt? I takt med at tekstmengden øker, satser pressen altså mindre og mindre på å skrive korrekt, og støtter seg heller vaklevorent på mangelfull korrekturprogramvare. Det gir seg noen artige utslag, som jeg stadig observerer når jeg går gjennom listene over nyord i pressen. Her blir nemlig også skrivefeilene registrert. Jeg har gravd opp noen av ukas beste skriveleifer.

I kampen mellom VIF og Strømsgodset sist søndag fikk VIF inn noe så sjeldent som en ”frippelsjanse”, ifølge Stavanger aftenblad. Samme dag vant også LSK over Sandefjord, og Aftenbladet melder at det ble ”hjemmelseier”. Hvilken hjemmel det siktes til, opplyses ikke. VG har intervjuet FpU-lederen, som mener at ”spørsmålet om aktiv dødshjelp er noe som vil presse seg frem i opponionen”. Hvorvidt denne skrivefeilen er et utslag av journalistens eller FpU-lederens manglende språkforståelse, vet jeg ikke. I Sverige fikk en TV4-journalist en bombe på døra denne uka. ”Politiet etterforkser nå saken som et mulig drapsforsøk”, skriver Dagbladet. Får håpe at det ikke stokker seg like mye for politiet som for Dagbladets journalist. Stavanger aftenblad igjen: ”På torsdag er det Kristi himmelfarsdag”. Det er vel strengt tatt sønnen, og ikke faderen, som feires denne dagen? Nordlys melder at ”Arne Johannessen og Politiets Fellesforbund har stengt det åpne diskusjonsforumet på forbundets nettside fordi meldemmene sjokanerer hverandre”. Hvordan politifolk sjokanerer hverandre skulle jeg gjerne likt å se. Lurer på hva slags sjokolade de bruker? Til slutt: ”Trond Espen Seim på sin side kunne ha lært mye av musikerne på podiet når det gjelder artkulasjon og instrumentbeherskelse”. Og Dagbladets journalist kunne lært mye av å bli flinkere til å stave.