Når jeg skal hjem fra jobben i sekretariatet i Farmasiforbundet, passerer jeg nederste del av Karl Johan på vei til bussen – et strøk de fleste kjenner fra mediene som noe av det mest lurvete i hovedstaden, med narkomane og prostituerte på hvert hjørne. Det er bare delvis riktig, men verre enn alt dette er krillselgerne. Du vet, de som overfaller deg på gater, kjøpesentre og alle andre steder med tilbud om fantastiske kosttilskudd basert på fiskeolje og det som verre er. Som du bare må ha. Som er best i test. Og du verden så billig! Kjøp ti esker i dag og få 200 prosent rabatt! Det er mange av dem, og spesielt på Karl Johan, hvor de står med de fjollete plakatene sine og suger tak i intetanende forbipasserende. Jeg har hatt dem på telefonen også, men de samtalene pleier å bli rimelig korte. Nei takk, jeg vil ikke ha krill eller abonnement på omega 3, 4 eller 5 eller noe som helst!

Det finnes bare fire kosttilskudd som norske helsemyndigheter anbefaler. Disse er: tran, folat (for gravide), samt vitamin D og kalsium. Dette er mye greiere å forholde seg til enn provisjonskåte og innpåslitne krillselgere som plager folk på vei hjem etter en stressende arbeidsdag. Jeg skjønner det kan være lurt å lytte til råd fra eksempelvis fastlegen om hvilke tilskudd man bør ta, og det hender faktisk jeg går til innkjøp av slike medikamenter etter legens og myndighetenes råd.

Da er det godt å ha apoteket. La gå, det har sneket seg inn et og annet snodig kosttilskudd her også, men de jeg treffer på apoteket prøver ikke å prakke på meg all verdens merkelige fiskeolje- og vitaminprodukter med rare navn. Men de har greie på det de snakker om hvis jeg skulle finne på å spørre om hva som er lurt å putte i seg av denslags.