«Se å få fjerna det dyret.»

«Fjern heller det svinet som faen ikkje e norsk engang.»

«Jævla utlending as. Harald er sjef. Hun burde bli hengt på et offentlig sted.»

Dette er blant kommentarene politiker Hadia Tajik (Ap) fikk i VGs kommentarfelt nylig, da hun uttalte at hun prinsipielt var mot monarki. Den dagen stengte VG ute mellom 50 og 100 brukere fra kommentarfeltene sine.

«Er det noen jeg blir kvalm av er det deg! Fyfaen for en råtten landsforræder du er», fikk Venstre-leder Trine Skei Grande beskjed om på Twitter forleden.

Er dette greit? Nei, selvfølgelig ikke. De som driver denne type hets – og det er mange av dem – er det vi kaller nett-troll. Frustrerte og kunnskapsløse mennesker som sitter alene med pc eller telefon og lirer av seg de styggeste ting. Hvor ble det av den gode gamle folkeskikken? Hva skjedde med å skaffe seg et minimum av kunnskap før man blir med i diskusjonen? Det snakkes mye om mobbing blant barn – men det viser seg at voksne ikke er det spor bedre.

Det mest fascinerende er at trollene skriver under fullt navn, på Facebook og i kommentarfeltene. Hadde de samme menneskene sagt det samme hvis de sto ansikt til ansikt med Hadia? Ansikt til ansikt med våre hovedtillitsvalgte? Eller i en stor forsamling mennesker? Tror ikke det, nei. For det er det det handler om – alt du skriver på nettet er offentlig, også det du skriver i en lukket gruppe. Du vet aldri hvem som kan finne på å klippe ut dine uttalelser og spre dem videre, med ditt navn klistret på. Derfor er regelen enkel: Det du skriver på nett, skal du også kunne si ansikt til ansikt med den du omtaler.

Vi har sett tendenser til nett-troll også på Farmasiforbundets Facebook-grupper og websider. Da Farmasiforbundet åpnet for kommentarer på websidene i 2010, eksploderte det, med mishagsytringer og direkte hets mot forbundets hovedtillitsvalgte i forbindelse med lønnsoppgjøret. Dette gikk naturligvis sterkt inn på dem som ble angrepet.

Så: Skjerp dere, alle skruppelløse nettdebattanter der ute! Oppfør dere, og bruk folkeskikk! Argumenter saklig og med fakta som kan dokumenteres. Hvis ikke, kan du ende opp som et troll. Husk at troll er dumme, stygge og har en tendens til å sprekke.