Det er to typer etablissementer som har preget mye av livet mitt de siste årene: apotek og serveringssteder. Førstnevnte oftest i jobbsammenheng, sistnevnte oftest privat.

Da jeg spiste lønsj med en gammel venn forleden, gikk det opp for meg at det er en sammenheng her – vi spiste nemlig lønsj på Apoteket Hjorten. Eller rettere sagt det som tidligere var Apoteket Hjorten på Grønland i Oslo. Det gamle, staselige officinet befinner seg nå på Farmasihistorisk museum på Bygdøy, mens apoteklokalene er overtatt av serveringsstedet Dattera til Hagen.

Og dette har faktisk skjedd mange steder – en rekke tidligere apotek er nå overtatt av mat og drikke. Ett av dem er Tekehtopa, som ligger i lokalene til det gamle Rikshospitalets apotek. Etter en navnestrid med Apotekforeningen på 90-tallet måtte stedet bytte navn fra Cafe Apotheket, og det var da en kreativ sjel som kom på at det bare er å snu navnet rundt. Altså Tekehtopa. Genialt.

I Oslo er det flere eksempler på gamle apotek som er omgjort til servering: Apoteket Elgen i Prinsens gate, som i mange år huset Gambrinus ølstue, nå frisør, og sist, men ikke minst ærverdige Svaneapoteket på Karl Johans gate, som nylig ble til vinbaren Enoteca Svanen. I flere av disse stedene er det gamle apotekinteriøret fredet, heldigvis.

Neste gang jeg skal ut på byen (noe som dessverre skjer betraktelig sjeldnere enn før), ligger det kanskje an til å bytte ut «pub-til-pub» med «apotek-til-apotek».

Også i Bergen har et av de gamle ærverdige apotekene blitt fylt med mat og drikke, nemlig Apoteket Bien. Det har jeg ennå ikke besøkt, så neste gang jeg er i Bergen, går turen til Danmarksplass.

Vet du om flere? Gi meg beskjed!