– Da kommer et lite stikk. Går det bra?

– Det er ikke akkurat behagelig, men det går greit.

Denne dialogen utspilte seg forleden på legekontoret hos Parats bedriftshelsetjeneste. Jeg hadde troppet opp for å få influensavaksine, som vi alltid får tilbud om på denne tiden av året. Selve stikket var unnagjort på få sekunder, det eneste jeg synes var litt kjedelig, var å fylle ut egenerklæringsskjemaet, og deretter vente i 20 minutter på venterommet etter at sprøyta var satt. «For sikkerhets skyld, i tilfelle reaksjoner», var begrunnelsen.

Jeg er vaksinetilhenger. Vaksiner er et fantastisk verktøy for å redusere spredning av sykdommer, sykdommer som i en del tilfeller kan være dødelige. Millioner av menneskeliv kunne vært spart hvert år, hvis bare flere hadde blitt vaksinert.

Vi er på rett vei, med hjelp fra blant annet Norge og styrtrike Bill Gates, går det framover med vaksineringen i verden.

I Norge er vi så heldige at vi stort sett har alt av nødvendige vaksiner tilgjengelig, og hvis vi ser bort fra kunnskapsløse kverulanter av noen vaksinemotstandere som nekter å vaksinere barna sine og dermed utsetter andre barn for fare, får de fleste i Norge de vaksinene vi trenger for å unngå farlige sykdommer.

Men det finnes fortsatt rom for forbedringer. For hvorfor må jeg ta meg bryet med å oppsøke et legekontor når jeg kunne fått tjenesten på mitt nærmeste apotek? Vaksine er en enkel tjeneste som autorisert helsepersonell på apotek kunne gjort.

De gjør det i Frankrike, Danmark, Canada, USA, Portugal, Irland og Australia, og nå er det endelig forsøk også i gang her i Norge.