Hva har julenissen med apoteket å gjøre? spør du kanskje. Ganske mye, kan jeg fortelle deg. Julenissen har faktisk tette bånd til apoteket. Her er det nemlig en rød tråd.

Dette er historien: I 1886 fant en vaskeekte apoteker, John Pemberton, opp det som er blitt verdens sterkeste merkevare – og verdens mest solgte produkt. Riktig, Coca Cola.

I begynnelsen var det mye rart i den brune leskedrikken, ting som den gamle apotekeren sikkert fant på bakrommet – blant annet en dash kokain.

I 1931 hadde Coca Cola vokst til et stort, internasjonalt konsern, og dette året skulle brusprodusenten slå på stortromma med en stor julereklamekampanje. The Coca Cola Company hyret inn en tegner, som tegnet selveste julenissen på en helt ny måte – med rød drakt, rød lue med hvit dusk, tjukt belte med gullspenne og store, sorte støvler. Og en flaske Coca Cola i hånda, selvsagt.

Dette er julenissen, eller Santa Claus, slik vi kjenner ham i dag. Julenissen er altså et produkt av apoteker Pembertons søte oppfinnelse fra slutten av 1800-tallet.

I vår tid skulle man dessuten tro at julenissen har en finger med i spillet når det gjelder vareutvalget i norske apotek i førjulstida. Julesennep, kongerøkelse, julekaffe, julegløgg, julete, fløtekarameller, hansker, skjerf, lue, ullundertøy og tøfler – dette er bare noen av juleproduktene apotekene pusher på oss nå i julestria.

Og sannelig finnes det ikke apotek i Norge hvor man kan kjøpe en iskald Coca Cola også, hvis man blir tørst av julehandelen. Ringen er sluttet. God jul!