Min kone og jeg er språkinteresserte på grensen til det fanatiske. Det er kanskje ikke så merkelig – som kommunikatører flest lever vi jo av å formulere oss. Riktig. Dette er dagligdags hjemme hos oss: Midt i en nyhetssending bryter vi synkront ut i et høylytt ”PÅ!”. Årsak: Reporteren har utelatt ”på” – en av våre vakreste preposisjoner – i en setning av typen ”det er flere måter å gjøre det”. Fryktelig irriterende, ikke sant? Hva skjer med språket, lizm? Lærer ikke folk skikkelig norsk på skolen lenger? Er interessen for språk på et historisk lavmål?

Facebook er genialt når det gjelder å finne mennesker som deler dine interesser. Og hvis man kikker litt rundt der inne, finner man ut at språkinteressen på ingen måte er fraværende eller døende. Den lever i beste velgående. På Facebook kryr det nemlig av grupper for oss som er opptatt av språk.

Forleden meldte jeg meg for eksempel inn i gruppa ”Ordvenderlauget”, en gruppe for dem som liker å vri og vrenge på ord, á la denne meldingen: ”Har sebøkt fo tine pattekuser… (Litt kå panten. Håper ingen støler seg føtt!)”. 573 mennesker driver med dette. Og det viser seg at floraen av språkgrupper på Facebook er svært mangfoldig – for eksempel finnes en gruppe som heter ”Kva ville dronning Sonjen ha sagt – en gruppe for sproginteresserte, som er dybt fascinert av dronning Sonjens helt spesielle variant av norsk”. 214 stykker lurer på dette, mens åtte står på barrikadene for ”Kasus inn i det norske språk!”. Det er også verdt å merke seg at 158 mennesker kjemper for dialekten sin i gruppa ”Vi som ønsker Bergensk som eget språk på mobilen”.

Det finnes grupper for ord av alle valører, litt interessant er det at gruppa ”Stygge ord” har 61 medlemmer mens ”Finfine ord”-gruppa bare har ett. Ellers finnes det grupper for ”Norges lengste ord”, og for dem som ”HATER Keeg Språk”, hva nå det måtte innebære. 26 stykker hater dette, i hvert fall.

En av språkvinnerne på Facebook er fantastiske ”AMO” – Astronomer mot orddeling, som med god grunn irettesetter alle som driver med særskriving. Så langt har dette gått, at særskriverne nå slår tilbake – i gruppa ”Anonyme ord delere – gruppen for deg som ofte blir tatt i orddeling. Her tas du i mot med åpne armer blant andre uheldige orddelere”. Denne gruppa har kun 13 medlemmer – men burde hatt det mangedobbelte.

Den største vinneren er imidlertid denne gruppa: ”Utrydningstruede ord og uttrykk – for alle dere som synes det er fiffig med snodige og underfundige ord og uttrykk i det norske sprog”. Her boltrer over 28 000 mennesker seg med gode, gamle ord og uttrykk, som fortjener å bli hentet opp fra glemselens kjeller. Det tas til orde for flittigere bruk av gromuttrykk som tølper, sporenstreks og herreekvipering. Fabelaktig gruppe, der altså.

På tampen av min jakt på språkgrupper på Facebook kom jeg over denne: ”Språk interiserte”, og ble sporenstreks litt bekymret. Jeg pustet lettet ut da jeg oppdaget at gruppa kun hadde ett medlem. Antakelig en durkdreven fusentast.