Svigermor har slått meg igjen. Hun fikk seg iPhone før meg, og nå har hun fordundre meg blitt hektet på Wordfeud – før jeg i det hele tatt har fått somlet meg til å laste ned appen. For tida bor svigermor hos oss, i garasjen (eller egentlig i annekset over garasjen, men i garasjen høres mye morsommere ut). Det plinger i Wordfeud-meldinger både sent og tidlig. Hun sitter i sofaen vår, men er ikke til stede. Hun er i cyberspace, alltid i gang med et nytt Wordfeud-spill. Besta er i transe, sier jeg når barna spør om hva hun holder på med. Det siste hun gjør før hun sovner, er å legge inn dagens siste ord i Wordfeud.

Det er litt fascinerende at det er en avart av et godt, gammelt brettspill som er den nye mobilfarsotten, som har feid (feud?) Angry Birds og andre tullespill av banen. Og selvfølgelig helt fantastisk at det handler om språk. Kanskje ikke så dumt at folk sitter med nesene sine dypt ned i telefonen hvis det fører til at folk flest får opp øynene for rettskriving igjen, slutter med idiotiske orddelinger, og attpåtil får utvidet ordforrådet. Dette er kommunikasjon på høyt nivå.

Selv kona har slått meg når det gjelder Wordfeud, og da er det ikke til å stikke under en stol at jeg begynner å fundere på hva som egentlig er hemmeligheten med fenomenet. Presset øker nå, merker jeg – må jeg også kaste meg på? Jeg er tross alt mer språkinteressert enn snittmannen i gata, men har nok ikke et like godt utviklet konkurranseinstinkt som folk jeg liker å sammenligne meg med.

Wordfeud er skapt av norske Håkon Bertheussen, og til nå har over åtte millioner lastet ned appen. Det har gjort Bertheussen til millionær, og dermed gitt begrepet ”ordrikdom” en helt ny mening. Men hva kommer det av at noe eksploderer digitalt og noe ikke? Hvorfor lagde ikke Scrabble sin egen versjon og kom Håkon Bertheussen i forkjøpet? Hvorfor er det meningsløse videoklippet ”Charlie bit my finger” et av tidenes mest sette på YouTube med over 420 000 000 visninger? Hva kommer det egentlig av at noen tjenester blir døgnfluer, mens andre overlever og setter standarden? Her er det mye lettere å komme med gode spørsmål enn gode svar. Finner du de riktige svarene kan du slutte å jobbe og kose deg med Wordfeud på heltid. Omtrent som svigermor.