Sommeren er over, og agurkene er høstet. Ferietida er som kjent høysesong for disse lange, litt kjedelige og temmelig vasne (grønn)sakene, selv om det høstes agurker også resten av året nå til dags. Jeg har moret meg litt med å kikke på hvor mye svada vi er blitt presentert for i løpet av sommeren. Man trenger ikke være Einstein for å gjennomskue plantede saker fra bedrifter og organisasjoner når ferien nærmer seg. Vel er de fleste nyhetssaker resten av året også på en eller annen måte plantet, men agurkene i sommersesongen tar kaka. Hør bare her: Visste du at en av tre leser på toalettet? (e24.no). Eller enda mer interessant: ”En av to har flekker i undertøyet”? (Agderposten) Gravejournalistikk på høyt nivå? Neppe. Det viser seg selvfølgelig at det er toalettprodusenten Geberit som står bak, med en pressemelding om nordmenns toalettvaner. Her er det noen kreative sjeler som har lagt sine hoder i bløt sammen med analysebyrået YouGov, og fått dritbra uttelling i pressen.

Det er kjent blant pr-folk at hvis du vil ha noe på trykk, serverer du tall fra en undersøkelse, under dekke av at undersøkelsen er utført av et seriøst analysebyrå. Men alle vet også at man kan få de svarene man ønsker, bare man spør på den rette måten. De store analysebyråene holder seg for gode til å stille de aller mest ledende spørsmålene, men likevel funker det tydeligvis i mange tilfeller. Ofte skriver avisene til og med ”viser en ny undersøkelse” eller ”viser en fersk undersøkelse” uten å oppgi kilde. Det er ordet ”undersøkelse” som er alfa og omega her – ordet gir et inntrykk av at dette er nøytral, faktabasert informasjon. Hensikten med denne type undersøkelser er selvfølgelig ikke å opplyse folket, men å selge mer av et eller annet produkt. Agurker, for eksempel. Eller toaletter.

Et annet triks er å dele inn undersøkelsen geografisk. På den måten har man et utall distrikts- og lokalaviser å boltre seg i. Jeg husker en interessant undersøkelse fra et forsikringsselskap for et par år siden. Den gikk ut på å kartlegge antall kollisjoner med bil – og ikke ikke minst hvor de skjer. Deretter hadde de fiffig nok tatt for seg fylke for fylke og sendt ut pressemeldinger til avisene i området med en lokal vinkling. Resultatet ble ”En av fem nordlendinger bulker i p-hus” (Nordlys). ”En av tre sørlendinger bulker i p-hus” (Farsunds avis). ”Østlendinger bulker i p-hus” (Akershus Amtstidende), og mange andre. Kjempeuttelling med andre ord – aviser over hele landet gikk rett på limpinnen. Om selskapet fikk flere forsikringskunder av den grunn vites ikke. Star Tour har gjort noe lignende, noe som resulterte i overskrifter som denne: ”Nordlendinger nyter ferien” (Harstad tidende). No shit Sherlock!

Det samme reiseselskapet melder at man blir deprimert av regnvær, mens hotellbookingtjenesten hotels.com kan fortelle at en en undersøkelse viser at de fleste vil dele hotellrom med George Clooney. Tanken må antakelig være at hvis man nevner navnet på den hotteste kjendisen i samme setning som ”hotellrom”, går (kvinn)folk mann (kvinne) av huse og bestiller hotellovernattinger over en lav sko. Kjøttpusheren MatPrat har også skjønt at det lønner seg med lokale vinklinger: ”Kystfylkene topper grillstatistikken” (BergensAvisen pluss en rekke andre). Det viser seg nemlig at det er innbyggerne i Vest Agder, Telemark, Vestfold og Aust-Agder som griller mest om sommeren. Stopp pressen!

Her kommer imidlertid sommerens dummeste: ”Åtte av ti låner ut dørnøkler”. Låsselskapet TrioVing er på banen med en kjempeinteressant undersøkelse om hvor flinke folk er til å låse døra si. Og åtte av ti noenlunde kritiske avislesere rister på hodet i ferievarmen.