Blog Image

Teksttanken

Velkommen!

Teksttanken inneholder mine petiter om medier og kommunikasjon i Ny tid og fagbladet Kommunikasjon, og mine skriblerier i Farmasiliv og Apotekteknikeren.

Kors banker morter (Farmasiliv nr 1 – 2016)

Farmasiliv Posted on 29/03/2016 11:45:31

Jeg liker logoer. De sier noe om bedriften eller foretaket de representerer. I Farmasiforbundet brukte vi tidligere den tradisjonsrike morteren i logoen vår, du vet den som man i tidligere tider brukte til å knuse og blande ingrediensene til medisiner i, og som noen også har stående på kjøkkenet. Morteren er et av tre universelle symboler på apotek, sammen med slangen som snor seg rundt en stokk, symbolet til den greske guden for medisin og helbredelse Asklepios, eller hygieneguden Hygieas beger – og det grønne korset.

Både morteren og slangen er nå på vikende front – nå er det oftere og oftere det grønne korset du må se etter hvis du er på apotekjakt. Slik har det lenge vært i en del andre land, for eksempel sydover i Europa. Du har kanskje vært på desperat jakt etter for eksempel mageregulerende midler i Sydens land? Da har du helt sikkert vært på grønt kors-jakt.

Nå er det grønne korset også i ferd med å erobre Norge. I fjor høst iførte Vitusapotek seg sin nye drakt – ny logo med det grønne korset som bærende symbol. Ut med den gamle morteren – inn med korset. Fra før har Apotek 1 et hvitt kors på grønn bakgrunn i sin logo – altså en variant av det samme korset. Også Boots bruker korset både på fasader og inne i offisinet. Dermed har alle de tre største apotekkjedene korset som symbol. Også sykehusapotekene bruker korset, om enn i en litt annen form og farge. Ditt Apotek er de eneste som fortsatt bruker den gode, gamle slangen.

Det grønne apotekkorset er egentlig fransk – da franske apotek ikke lenger fikk lov til å bruke det røde korset, byttet de rett og slett ut fargen til grønt, som trolig symboliserer plantene medisiner lages av. Nå har det franske korset erobret store deler av Europa. Kanskje blir det grønne korset et universelt apoteksymbol over hele verden? Jeg skal følge med og lover å oppdatere deg på temaet en gang i fremtiden. Grønt kors på halsen!



Tradisjon, sier folk (Farmasiliv nr 5 – 2015)

Farmasiliv Posted on 29/03/2016 11:43:09

Nettene har blitt lange og kulda er i ferd med å sette inn. Det nærmer seg jul, med andre ord. Og når det nærmer seg jul, hives alle apotekprinsipper over bord. Vekk med medisiner og faglig fokus, inn med juletradisjonsvarene.

For hør bare her hva landets legemiddelfaghandler tilbyr mens julenissen gjør klar sine siste presanger i verkstedet sitt: Sennep, brente mandler, eple- og
kaneldrops, lakrisdrops, julekaffe, mokkabønner, marsipankuler og peppernøtter.

Hvorfor selger apotekene sennep? Hvorfor ikke ketsjup? Eller thousand island? Ja, jeg vet at sennepsplanter ble regnet som en droge i tidligere tider, men likevel. Hva i all verdens land og rike har dette på apoteket å gjøre? Det er tradisjon, sier folk. Jo da, men til langt inn på 50-tallet var astmasigaretter også tradisjon.

Ja, du leste riktig – astmasigaretter. Astmatikere ble nemlig anbefalt å røyke astmasigaretter, for eksempel «Apoteker Hopstocks astmasigaretter», som kom i apoteknøkterne tipakninger og var produsert i Kragerø. I dag virker dette fullstendig vilt, i en tid hvor det å trekke noe annet enn ren luft ned i lungene er bortimot bannlyst. Nesten like vilt som sennep og marsipankuler blandet med Ibux, Postafen og Bricanyl. God jul!