Nettene har blitt lange og kulda er i ferd med å sette inn. Det nærmer seg jul, med andre ord. Og når det nærmer seg jul, hives alle apotekprinsipper over bord. Vekk med medisiner og faglig fokus, inn med juletradisjonsvarene.

For hør bare her hva landets legemiddelfaghandler tilbyr mens julenissen gjør klar sine siste presanger i verkstedet sitt: Sennep, brente mandler, eple- og
kaneldrops, lakrisdrops, julekaffe, mokkabønner, marsipankuler og peppernøtter.

Hvorfor selger apotekene sennep? Hvorfor ikke ketsjup? Eller thousand island? Ja, jeg vet at sennepsplanter ble regnet som en droge i tidligere tider, men likevel. Hva i all verdens land og rike har dette på apoteket å gjøre? Det er tradisjon, sier folk. Jo da, men til langt inn på 50-tallet var astmasigaretter også tradisjon.

Ja, du leste riktig – astmasigaretter. Astmatikere ble nemlig anbefalt å røyke astmasigaretter, for eksempel «Apoteker Hopstocks astmasigaretter», som kom i apoteknøkterne tipakninger og var produsert i Kragerø. I dag virker dette fullstendig vilt, i en tid hvor det å trekke noe annet enn ren luft ned i lungene er bortimot bannlyst. Nesten like vilt som sennep og marsipankuler blandet med Ibux, Postafen og Bricanyl. God jul!