Omtrent hvert år på disse tider, skriver jeg et sarkastisk-kritisk innlegg om hvor dumt det er at apotekene framstår som rene jule-supermarkeder med sine julesjokoladeesker, julesennep og julekosesokker. Det skal jeg ikke gjøre i år. Nei, isteden vil jeg hylle et av juleproduktene – nemlig kongerøkelsen. Du vet denne lille, runde boksen med hvitt lokk som har vært lik i alle år, og som dukker opp i apotekhyllene når det lakker og lir mot jul.

Du kan nesten si at jula starter på apoteket. Kongerøkelsen er nemlig selve lukta av jul. Uten kongerøkelse fra apoteket, ingen jul i min stue.

Det var mutter’n som introduserte meg for røkelsen – jeg husker fortsatt at jeg var med henne på apoteket for å kjøpe røkelse til jul. Røkelsen ble plassert i en svart hellige tre konger-telysesstake, og sånn jeg husker det, brant den 24 timer i døgnet gjennom hele juletida.

Kongerøkelse-tradisjonen har jeg altså videreført, og nå tror jeg til og med at barna i huset er i ferd med å bite på. De begynner nemlig å etterlyse julelukta fra samme dag som de åpner første luke i sjokoladejulekalenderen. Det er far fornøyd med, der han sitter i godstolen med sin julebokk.

God jul!