Du trenger ikke Solveig når du har sopp, sa farmasiet.no i en reklamefilm før jul. Nettapoteket vil heller at du bestiller fra dem enn å gå på apoteket for å få råd og veiledning av et ekte menneske. En apotektekniker. Eller farmasøyt.

Det ble bråk. Og medieoppslag. Bodil Røkke og Farmaceutene-leder Urd Andestad så rødt. Og filmen har jeg ikke sett siden.

Nå slår apotekkjedene tilbake. Apotek1 med reklamefilm om verdien av å snakke med et ekte menneske – en apotektekniker. Eller farmasøyt. Den nye filmen er nesten rørende, selv for meg som ikke jobber i apotek.

Og Boots satser på ny innredning i apoteket – hvor inspirasjonen er «det nære, menneskelige og varme», som de skriver i en pressemelding.

Hvor mye nærere og varmere det blir, er jeg usikker på – men det er tydelig at de store kjedene ikke vil la seg pille (hehe) på nesen av en nett-konkurrent.

Nettmarkedet vil de nemlig helst ha for seg selv. For det er faktisk de tre største kjedene som står for det meste av nettapotek-salget her i landet.

Forleden bestilte jeg medisin på nett fra en av de store kjedene. Det var hverken nært, menneskelig eller varmt. Ikke fikk jeg informasjon om legemiddelet, ikke tilgang til pakningsvedlegget, og ikke noe som helst tilbud om å chatte med en apotektekniker – eller farmasøyt – for å få veiledning.

Medisinene blir levert på døra, og hen som leverer er nok menneskelig, og muligens også nær og varm. Men ikke apotektekniker. Eller farmasøyt.