Jeg elsker norsk sommer! Kanskje særlig langs sørlandskysten, med sin fantastiske skjærgård og sine hyggelige småbyer. Men det var ikke bare derfor jeg satte kursen mot Kragerø tidligere i sommer (noen vil protestere mot at Kragerø er på Sørlandet, men den debatten lar jeg ligge).

Nei, i Kragerø ligger nemlig en av få farmasøytiske produksjonsbedrifter i Norge. Her har de i en årrekke laget produktene vi alle kjenner – Paracet, Ibux, Pyrisept, Weifas nypeekstrakt. Tidligere i år sto bedriften i fare for å gå konkurs, men ble reddet i siste liten. Dette kan du lese mer om et annet sted i dette bladet.

Paradokset er at fabrikker som denne sliter, samtidig som det er et mål at vi skal bli mer selvforsynte her i landet, både når det gjelder legemidler og andre nødvendige produkter. Krigen i Ukraina har aktualisert problemstillingen – det er trist, men sant – i framtida er det ikke sikkert vi kan stole på at vi kan importere akkurat det vi trenger og ønsker akkurat når vi ønsker og trenger det.

Da er det godt å vite at noen kjemper for å beholde viktig produksjon i Norge.

Derfor var det litt ekstra stas å ta turen til Kragerø denne sommerdagen. Jeg forbinder egentlig denne lille byen med båtliv, øl og fest, men fra nå av vil jeg også huske den som byen med tablettfabrikken som ble reddet fra undergangen.

God sommer!